UPOZORNĚNÍ: Objednávky vytvořené do 19. 12. 2023 stíháme doručit do Vánoc.

Co stojí za cenou Jimmyho jerky?

Kvalitní maso a ruční práce

Dobré jerky se ze špatného masa udělat nedá. Musí být krásné, voňavé a hlavně neprorostlé tukem. Tuk sice váže chuť, ale se sušeným masem je to trochu jiné než se stakem. Tuk by brzy začal žluknout a tuhle chuť fakt nechceš.


Dělám jen hovězí, protože krávu na maso v hale prostě nevychováš. Musí běhat po pastvě a posilovat svaly. Zároveň nechci krávu, co je příliš zcestovalá. Sice by možná by měla zajímavé historky z dovolené v Africe, ale já jsem raději, když je z Česka.


Vždycky se dívej na obsah masa. Na 100 gramů dobrého jerky potřebuješ alespoň 300 gramů masa. No, a protože tam nedávám nic moc jiného než koření, sůl, sójovku nebo hořčici a maso nenastavuju všelijakýma zlepšovákama aby mělo větší váhu, tak mě maso stojí ranec. Ale rozhodně to stojí za to!

Jak jerky vyrábím?

Práce okolo výroby jerky je fakt hromada. Maso musíme očistit od všech blán, žilek a všelijakého schovaného tuku, který prostě umí hrát na schovku. Je to docela chirurgie tohle všechno vyřezat a až poté se dá maso nakrájet. Když maso bude moc tlusté neuschne a když moc tenké tak bude přesušené.

Je to docela makačka dostat se k bodu, kdy můžu maso naložit do marinády. V ní si přes noc poleží a druhý den přichází skládání na síta. No, a protože se musí vysušit opravdu kvalitně, tak ho musíme skládat pečlivě. Každý kousek roztáhnout a dávat si bacha, aby se navzájem nedotýkaly. V sušičce stráví den, kdy se v průběhu sušení mění rychlost vzduchu a teplota častěji, než začátkem dubna. Pak přichází kontrola vysušení, maso se naseká na malé kousky a jde se balit.

Než se celá sušička zabalí do malých sáčků je to dlouhá šichta. Ti z Vás kdo mě mají rádi, prosím, kupujte si velké balení, budu z práce dřív doma :).

Ten čas investovaný do ruční výroby žádný stroj nenahradí, ale aspoň mám co dělat a nečumím doma do stropu. :).